miércoles, 18 de mayo de 2011

CARACTERISTIQUES DEL SEGLE XX.

El segle XX es un segle que es caracteritza pels avanços tecnològics, medic i tècnics, però també per les guerres i per les atrocitats humanes.
D.1900

Aquest segle comença amb l'avenç tecnològic de l'automòbil.
El 1905 comença la guerra rus-japonesa, a on va guanyar Japó i van perdre els països asiàtics,i Japó es va convertir en una potència a caràcter mundial.
La situació d'Alemanya dins d'Europa havia aconseguit una posició massa crucial per als interessos de les altres potències, i El desenvolupament industrial i militar d'Alemanya es presentava difícil d'igualar pel conjunt de les altres nacions d'Europa.

D.1910

El 1914 va començar la primera guerra mundial que va començar a causa de l'assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran a Sarajevo.
Quatre anys després els grans perdedors van ser: L'imperi austríac i l'imperi rus.
Estats Units es va convertir en una gran potencia mundial, igual que Japó.

D.1920

Després del final de la Primera Guerra Mundial, s'institueix la societat de nacions.
L'Imperi Rus passa a ser la URSS, que amb la ideologia marxista de Lenin, es converteix en la primera nació del món governada pel "proletariat".
EUA va prosseguir el seu ràpid desenvolupament econòmic que es va veure pertorbat, però, per la "gran depressió" del 1929.
Alemanya, asfixiada per les oneroses disposicions del Tractat de Versalles, tenia el seu sistema financer en la crisi més gran que va conèixer aquest segle, mentre tractava d'aconseguir una estabilitat democràtica amb la República de Weimar .
Japó estenia la seva presència a Àsia. Primer es va apoderar de Corea i després es va annexar o ocupar regions senceres de xinesa. A més l'Imperi Japonès es va fer amb les colònies que Alemanya tenia en el Pacífic.

D.1930

El creixent descontent dels alemanys va fer que Adolf Hitler prengués el control del país el 1933 .
Alemanya es desenvolupa novament, l'economia es rellança amb l'impuls que li dóna la indústria i la inversió de l'estat en infraestructures.

L'Imperi Japonès es consolidava a Àsia, afectant els interessos d'Europa i els EUA, especialment en el pacífic. Japó crea un "Imperi titella" a la Xina sota el nom de Manxukuo.
Rússia, que mentrestant s'havia transformat en l'URSS, va ser escenari de fams endèmiques i una constant lluita pel poder.
La Guerra Civil Espanyola va dessagnar a aquesta nació, la va convertir en un estat totalitari i va servir de preàmbul a la gran guerra que havia d'arribar al continent.
La situació a la resta del món no va patir alteracions considerables.
Als EUA el president F.D.Roosevelt, va liderar la recuperació econòmica del país després de la crisi provocada per la gran depressió de 1929.

D.1940

La segona guerra mundial va marcar molt aquesta dècada . Tant Alemanya com en Japó van patir grans pèrdues humanes i materials.
EEUU i la URSS és van convertir en les dues grans i úniques potències del món.
La societat de nacions va ser substituïda per la ONU.
El 1948 va sorgir l'estat de Israel a Palestina,aquest fet va causar grans conflictes bel·lics,que avui en dia encara hi són.
Les dos fortes principals de Xina van lluitar contra Japó.
La Índia va aconseguir la seva independència a través de la revolució pacifista de Mohandas Gandhi.

D.1950

L'URRS després de haver sigut aliada del països d'occident es va tornar la primera enemiga a causa del nous pensaments polítics sorgits els estats Units per una banda capitalistes i a la unió soviètica amb el comunisme axó comportar una serie de disputes que van arribar a la Guerra Freda.
Àsia també poc després va començar la guerra civil a Xina.
El EEUU va veure una gran revolució impulsada per el rapid desenvolupament d'Alemanya i el Japó que en menys de dos dècades es van recuperar tornat la seva economia substituint a França a Gran Bretanya.

D.1960

Aquesta dècada començar amb la crisis dels milis a Cuba l'any 1962 que casi porta a la tercera guerra mundial.
També amb el poder de Kennedy i Krhuixov es van aconseguir un seguit de pactes entre les dues potenciàs mundials.
En els Estats Units després del rapid desenvolupament del Japó i d'Europa occidental, veient que la seva economia perdia molt, el president Kennedy va apostar per lo que encara no s'havia descobert i fomentar la carrera espacial.
A l'Orient mitjà liderat per Mao a la Xina es va veure la Revolució cultural.

D.1970

En la dècada dels 70 el conflicte arab-israeli va dominar la major part de la política exterior del món.
El mercat petroler es va veure afectat per els països proveïdors i va provocar una crisis energètica els països industrialitzats.
El comunisme després de dècades d'èxit va començar a caure hi ha dissoldre.
Europa aconsegueix iguala r el model nord americà de vida
I a final de dècada iran es veu sumada a una especie de dictadura

D.1980

El terrorisme internacional es comença a prendre un paper molt important.
Al final de dècada el bloc comunista es debilita més del que ja estava. Al cap d'un temps cau el mur de Berlín com a revulsió i símbol de la fi de la sovirania.

D.1990

Va sorgir un nou món a causa de la caiguda del mur de Berlín que va acabar amb l'URSS.
Els estats units van aconseguir un creixement econòmic sense presidents, va començar a fer negociacions amb l'Orient mitjà per resoldre el conflicte Arabí-israeli però ni va arribar a cap.
A Europa neix l'Unió Europea, un nou bloc.
L'aparició de l'internet va marcar una nova revolució cultural.

No hay comentarios:

Publicar un comentario